Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΞΙΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Σύναξη Ιεροψαλτών συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος με την ευκαιρία της αναδείξεως του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ΄΄ Κοσμάς ο Μελωδός ΄΄ , στη φιλόξενη αίθουσα της Μητροπόλεώς μας. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε όλους τους Ιεροψάλτες και τους βοηθούς τους, με επικεφαλής τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη μας κ. Κυριαζή Δασκαλούδη, και τους ευχαρίστησε για την αθρόα προσέλευση τους, συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο κ. Φώτιο Κερμελίδη και το περί αυτού συμβούλιο και ευχήθηκε καλή δύναμη και διακονία στα αναλόγια της Μητροπολιτικής περιφέρειας.
Ο  νέος  πρόεδρος  του  συλλόγου  στην  αντιφώνησή  του  ανέφερε:

"Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεβαστοί Πατέρες,
Μουσικολογιώτατοι  Άρχοντες, Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι και βοηθοί αυτών της Μητροπόλεώς μας,
Από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού συνήρχοντο οι πιστοί σε ιερές Συνάξεις και “εν ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, υμνούν, ευλογούν και δοξολογούν τον Κύριον”. Στις ιερές ψαλμωδίες συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα, αργότερα, όμως, όταν άρχισαν ν’ αυξάνουν οι Χριστιανοί και διαμορφώθηκαν οι ιερές τελετές και ακολουθίες, τότε έγινε διαχωρισμός των “εν τη Εκκλησία” ιερών διακονημάτων και η ψαλμωδία ανατέθηκε στους ιεροψάλτες, οι οποίοι είχαν ειδική προς τούτο χειροθεσία, διαχωρίσθηκαν από τον λαό και ανέβηκαν επάνω σε ανάβαθρο, το επονομαζόμενο αναλόγιο. Αργότερα καθιερώθηκε να ενδύονται το ράσο και μαζί με τους Αναγνώστες, Κανονάρχες, Νεωκόρους και Υποδιακόνους αποτελούσαν και αποτελούν τον κατώτερο Κλήρο, όχι ως επάγγελμα, αλλά ως διακόνημα και ιερό λειτούργημα.

O ψάλτης είναι ο εκπρόσωπος του λαού προς τον Θεόν, ο οποίος δίδει τις αποκρίσεις στον Ιερέα και τον Διάκονον και συμπροσεύχεται μετ’ αυτών υπέρ του περιεστώτος λαού και του σύμπαντος κόσμου. Εκ τούτου, έκαστος αντιλαμβάνεται τις ευθύνες τις οποίες επωμίζεται ο περιβαλλόμενος τον ιερόν τρίβωνα του Ιεροψάλτου, ο οποίος πρέπει να είναι ψυχή τε και σώματι καθαρός. Να ψάλλει συνετώς, με προσοχή και ευλάβεια ούτως ώστε και η στάσις και όλος ο τρόπος αυτού να προκαλεί τον θαυμασμό και την ευλάβεια των πιστών.
Ο Ιεροψάλτης, λοιπόν, επιβάλλεται να έχει μόρφωση, ώστε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος και το βάθος των εννοιών των ιερών κειμένων, αλλά και φωνή καλή, με την οποία θ’ αποδίδει με σοβαρή και μεγαλοπρεπή γλυκύτητα τα ψαλλόμενα. Έτσι, θα τέρπεται πρώτα ο ίδιος, αλλά θα ευχαριστεί και τους πιστούς. Οφείλει, επιπλέον, να έχει ύφος εκκλησιαστικό, σοβαρό και αυστηρό τόσο όταν βρίσκεται στο Αναλόγιο όσο και στην ιδιωτική του ζωή.
Το ορθόδοξο ήθος του Ιεροψάλτη επεκτείνεται, όμως, και στη συνεργασία του με τους συναδέλφους του, με τους εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και φυσικά με τους λειτουργούς Ιερείς. Ας μην ξεχνά ότι το “γενικό πρόσταγμα” στις ιερές ακολουθίες το έχει ο Ιερεύς. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί του, κυρίως ως προς το χρόνο. Οι ιεροψάλτες συνειδητοποιώντας ότι είναι κατώτεροι διάκονοι και ότι αναλαμβάνουν το έργο αυτό δι΄επιθέσεως των χειρών του Επισκόπου μετά ειδικής ευχής, δεν πρέπει να λησμονούν ότι επιτελούν ιερό λειτούργημα και υπηρετούν Θεώ Ζώντι.  Επομένως αποτελούν μέλη της στρατευομένης Εκκλησίας που έχει κεφαλή εις τύπον και τόπον Χριστού τον Επίσκοπο,τον οποίον φυσικό είναι να βλέπουν ως πατέρα και ποιμένα τους.Κατά συνέπεια οι ιεροψάλτες πρέπει να αισθάνονται σεβασμό και αγάπη προς τον Προεστώτα της τοπικής μας εκκλησίας ανάλογος δε να είναι και η στάση απέναντί του.Ακόμη, βασικό σημείο ορθοδόξου ήθους είναι, πριν αναλάβει δράση στο Αναλόγιο, να πάρει την ευχή του Λειτουργού, να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα, να βάλει το ράσο του και ν’ ανεβεί στο Αναλόγιο κάνοντας το σημείο του σταυρού και λέγοντας μυστικώς “ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω”. 
Ο σύλλογός μας επαναλειτουργεί και θα εργαστεί για την πρόοδο, την ενότητα και τη συνεργασία μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή σας σε όλες τις εργασίες και εκδηλώσεις του σωματείου μας. Είμαστε μια νέα διοίκηση που θα επιτελεί διακονία με αγάπη και σύνεση και μακάρι να ακούσουμε προτάσεις, σκέψεις και ιδέες για δράση. Επιδιώκουμε το καλό κλίμα με όλους σας και αυτό φαίνεται πραγματικά στη σημερινή εκδήλωση, η οποία  πραγματοποιείται με την πρόνοια του σεπτού μας Επισκόπου τον οποίο και θερμώς ευχαριστούμε. Τον ευχαριστούμε επίσης διά τον καθημερινό του αγώνα για ενότητα και αγαστή συνεργασία μεταξύ μας.Νομίζω ότι ελάχιστες φορές έχει συμβεί  και ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να μην είναι η τελευταία, που διοργανώνεται από τη Μητρόπολη.
Ανήκουμε σε μια μεγάλη και ιστορική Μητρόπολη και οφείλουμε αυτά που παραλάβαμε από τους μεγάλους Άρχοντες Διδασκάλους μας, να τα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές ακέραια. Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα το εναρκτήριο λάκτισμα και όλοι μαζί να ξεκινήσουμε το έργο μας προς δόξα Θεού, με τις πρεσβείες πάντοτε του πολιούχου  μας Αγίου Αχιλλίου, όλων των τοπικών μας Αγίων και του προστάτου μας Αγίου Κοσμά του Μελωδού.

Το σωματείο μας θα συμβάλλει σε όλα τα ανωτέρω με τη βοήθεια της Μητροπόλεως υλοποιώντας μερικές κινήσεις όπως:
-Άμεση ανανέωση του καταστατικού του σωματείου μας
-Άμεση τακτοποίηση του προθεσμιακού μας λογαριασμού στο όνομα του σωματείου μας
-Άμεση διαγραφή των χρεών παρελθόντων ετών προς την ΟΜ.Σ.Ι.Ε. ευχαριστώντας γι΄αυτό, τον πρόεδρό της κ.Ναούμ.
-Ιεροψαλτική σύναξις την τελευταία  Κυριακή εκάστου μηνός, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (11.00 έως και τις 13.00) στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν.Αναλήψεως του Σωτήρος δια την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για διάφορες δράσεις, οι οποίες θα θέτουν το σωματείο μας πλήρως ενεργοποιημένο.
-Δημιουργία χορωδίας υπό την επίβλεψιν του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ι.Ν.Αγ.Αχιλλιου κ. Δασκαλούδη Κυριαζή μετά του βοηθού του κ. Γκίκα Ευαγγέλου. Ως μέλη της θα περιλαμβάνει μέρος των μελών όλων των χορωδιών της πόλης μας  υπό την σκέπην βεβαίως της Μητροπόλεώς μας.
Ευχαριστούμε τους προϊσταμένους των ιερών ναών της πόλης μας δια την ευγενική παροχή βοήθειας σε ότι και αν ζητήσαμε, εξαιρέτως δε, τον π.Αχίλλιο, π.Νικόδημο, π.Ιγνάτιο, π.Ραφαήλ, π. Νεόφυτο δια τις κινήσεις αγάπης και συμπαράστασης προς το σωματείο μας.
Ευχαριστούμε άπαντας τους βοηθούς των ιεροψαλτών. Αξίζουν τις θερμότατες ευχαριστίες μας. Εμείς λαμβάνουμε ευλογία ή αντίδωρον, ως αντιμισθία δια το έργον μας. Στους βοηθούς δίδεται ουράνιος ευλογία και Χάρις. Τους αξίζει έπαινος.  
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία και την προσοχή σας στη σημερινή εκδήλωση και σας ζητώ από της θέσεως αυτής να με συγχωρέσετε αν κάποιον έχω πικράνει όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας μας. Την ευχή σας Σεβασμιώτατε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου