Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Γεννήθηκε  το  1937 στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης. Μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να ακολουθεί τον παππού του, Βασίλειο Γηραλέο, που ήτανε ψάλτης στη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του χωριού, με πολύ καλή κατάρτιση στην Βυζαντινή Μουσική, την οποία καλλιέργησε επισκεπτόμενος τακτικά το Άγιον Όρος, που δεν απείχε πολύ απ’ το χωριό. Έδειξε κλίση και ζήλο από μικρός στο Αναλόγιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μαθαίνει από τον παππού του την σημειογραφία της Βυζαντινής Μουσικής. Έφθασε δε, ως το Αναστασιματάριο και το τελείωσε. Κατά το έτος 1951 στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Μοδέστου του χωριού, έψαλλε, καλεσμένος στον Ιερό Ναό από την επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων, ο μεγάλος Δάσκαλος και Άρχων Πρωτοψάλτης ΑθανάσιοςΚαραμάνης. Ακούγοντας τον, διέκρινε ότι ο μικρός αυτός  θα γίνει ένας καλός υμνωδός, αν έχει την ανάλογη σπουδή. Προσφέρθηκε μάλιστα να τον διδάξει αμιοθί. Έτσι μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, και μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Δάσκαλο.Το 1954, σε ηλικία 17 ετών, άρχισε τη σταδιοδρομία του ως Ιεροψάλτης, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Παρουσίασε μια αξιόλογη δράση με πολλούς μαθητές και μεγάλο χορό στο Αναλόγιο.Το 1963 είχε την τύχη να επισκεφτεί την Έδεσσα ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Αθηναγόρας. Στη Θεία Λειτουργία, και την ώρα της ομιλίας του τόνισε: «Γέροντα αδελφέ, στην Μητρόπολη σας η Βυζαντινή Μουσική ζει από τον νεαρό Πρωτοψάλτη σας», και έτυχα της τιμής να τον χειροθετήσει Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1961-1963) έψαλλα ως πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Κιλκισίου, επί αρχιερατείας του κυρού Ιωακείμ.Κατά το έτος 1964 ήρθε στη Λάρισα, όπου αρχικά έψαλλε στον Ιερό Ναό της Παναγίας – ως λέγεται ο Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής – επί τρία χρόνια. Ακολούθως, από το έτος 1967  έως  το  2008  στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,
Εξελέγη  επανειλημμένως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης και Περιχώρων. Ήταν  ιδρυτικό μέλος της Ο.Μ.Σ.Ι.Ε. (Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος), και διετέλεσα Α΄ Αντιπρόεδρος.
Τα  θερμά  συλλυπητήρια  του  συλλόγου  μας  στην  οικογένειά  του. Στην σύζυγό  του  Ευαγγελία  και  στα  παιδιά  του: Νικόλαο, Κωνσταντίνο  και  Μυρσίνη.
Η  ΕΞΟΔΙΟΣ  ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ  ΘΑ  ΨΑΛΛΕΙ ΣΤΟ   ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ  ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ  ΚΑΙ  ΩΡΑ 15Μ.Μ

1 σχόλιο:

  1. Να ειναι καλα και στον Παραδεισο που τωρα ψαλει με τους Αγγελους,Αγγελε ενα φιλη δωσε στη μανα μου που ξερω οτι εκτιμουσες και κεινη ηταν περηφανη για σενα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή